Op maandag 3 januari gaat mijn wekker af om 5.25 uur. Vandaag ga ik werken in de Eyescan oogkliniek in Amstelveen. Ik wil daar om 7.00 uur arriveren dus dat betekent in alle vroegte opstaan. Sinds kort ga ik met de motor naar mijn werk als het weer het toe laat. Het is winter dus de wegen kunnen verraderlijk glad zijn als de temperatuur rond het vriespunt ligt. Daarom heb ik besloten dat wanneer de omstandigheden twijfelachtig zijn ik niet op de motor stap. Vandaag is het ruim boven het vriespunt en winderig dus een tripje op de motor is te doen.

Na een heel snel ontbijt hijs ik me in het motorpak en ga om 6.10 uur op weg. Na 50 min tamelijk afzien op een voor Nederland vrij verlaten snelweg vanwege de schoolvakantie en de Corona maatregelen kom ik op mijn bestemming aan. Altijd prettig om lekker op tijd aan te komen.

Nadat ik mijn motorpak heb verruild voor mijn ok pak begin ik met de voorbereidingen voor het operatieprogramma. Er zullen die ochtend 10 patiënten komen voor een staaroperatie. Ze zullen hiervoor een lokale verdoving krijgen met behulp van verdovende oogdruppels. Een goede voorbereiding is dus van groot belang. De assistent die de patiënten ontvangt doet deze voorbereiding. Daarna draagt zij de patiënt aan mij over. Aan mij dan de taak om de patiënten verder voor te bereiden voor de operatie. Dit betekent o.a. dat ik de gezondheid screen en een waaknaald inbreng om medicijnen te kunnen geven. Dat is van belang wanneer iemand onwel wordt door bv een allergische reactie.

Tevens is het mijn taak om de patiënt gerust te stellen door voorlichting te geven over de handelingen die gaan plaatsvinden. Wanneer dit onvoldoende lukt dan is er de mogelijkheid om de patiënt een rustgevend middel te geven. Voor de operatie is het van groot belang dat er voorwaarden worden gecreëerd die ervoor zorgen dat de persoon die wordt geopereerd zo stil mogelijk ligt. Goede communicatie tijdens de operatie is ook belangrijk om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Het merendeel van de patiënten is ‘op leeftijd’ en dat maakt het voor mij interessant om een kort gesprek aan te gaan al is daar niet veel tijd voor. Dus de kunst is om middels een kort gesprek het ijs te breken en enige ontspanning te creëren.

Laten blijken dat je realiseert wat het betekent om aan een oog geopereerd te worden geeft vaak al de nodige ontspanning. De collega’s die de oogarts assisteren bij de operatie signaleren ook wanneer iemand extra aandacht nodig heeft om de operatie goed door te komen. Letterlijk de hand van iemand vasthouden kan wonderen doen. Ook muziek kan een hoop betekenen voor iemand die wordt geopereerd. Zodoende vragen we naar de favoriete muziek van een patiënt en draaien wie die op de ok. En dat helpt!

Soms ontstaat er wel eens een hilarisch moment waardoor er echt een ontspannen sfeer ontstaat. En op deze dag is dat nou net het geval. Een kleine impressie van wat er is voorgevallen:

Een vrouwelijke patiënt verneemt van de assistent dat ik in Tiel woonachtig ben. Bij binnenkomst in mijn kamer begint mevrouw over het toenmalig genezend medium Jomanda die in Tiel (in een blauwe jurk) genezende sessies hielt. En mevrouw zegt vervolgens: “ laat ik nou ook voor de gelegenheid een mooie blauwe jurk (een flinterdun  blauw standaard schort die  patiënten allemaal voor een operatie aan krijgen) aangetrokken hebben”. Waarop we allebei hevig in de lach schieten! Hieruit blijkt wel dat mensen wel degelijk heel ontspannen met een oogoperatie om kunnen gaan.

In de middag en avond worden o.a. operaties uitgevoerd waarbij het netvlies wordt hersteld. Dit zijn geplande en acute operaties waarbij het altijd onbekend is tot hoe laat je werkzaam bent. Hangt er maar net van af hoeveel en op welk moment de patiënten zich aandienen die acuut geopereerd moeten worden.  Vandaag wordt de laatste operatie om 19.00 beëindigd en sluiten we daarna alles af en zorgen we ervoor dat er is opgeruimd en dat de ruimtes weer gebruiksklaar zijn voor de volgende dag.

Na het aantrekken van mijn motorpak (wat tamelijk wat tijd in beslag neemt) rijd ik na een lange werkdag om 19.15 uur naar huis.

Blog van:

Martin Nekeman en werkzaam voor A-PIC